Karate

Se majorează sumele destinate premierii sporturilor olimpice PDF Imprimare Email
Vineri, 02 Septembrie 2022 09:57

Guvernul României a aprobat majorarea cu 50% a cuantumurilor premierilor la sporturile olimpice

Se majorează sumele destinate premierii performanței sportive

Vești foarte bune pentru sport și sportivi, ca urmare a aprobării de către Executivul României, în ședința de astăzi, a Proiectului de Hotărâre a Guvernului prin care se majorează cu 50% cuantumurile premierilor la sporturile olimpice, cu încadrarea în limita bugetului aprobat pe anul 2022 pentru Ministerul Sportului.

Proiectul aprobat astăzi vine în completarea art. 25 alin. (1) din Normele financiare pentru activitatea sportivă, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1447/2007, cu modificările şi completările ulterioare. Mărirea se aplică la toate competițiile sportive naționale și internaționale.

 

 

“Este o reușită și un motiv de mare bucurie aprobarea acestui act normativ și le mulțumesc Premierului Nicolae-Ionel Ciucă, Vice-Premierului Kelemen Hunor, colegilor și partenerilor din coaliție! Guvernul României demonstrează încă o dată că înțelege și respectă importanța sportului și a performanței sportive, că este un promotor al valorii și al muncii susținute. Decizia de astăzi este dovada aprecierii pentru eforturile care stau în spatele acestor rezultate excepționale, o recompensă meritată și necesară. Performanțele sportive reprezintă poate cea mai importantă carte de vizită pentru noi, ca țară. România a urcat din nou în clasamentele internaționale, ne-am câștigat acest loc cu multe sacrificii și lumea întreagă ne privește cu respect. Echipa guvernamentală susține echipa sportului românesc și va căuta în continuare soluții pentru ca sportivii să se simtă apreciați și să aibă condiții cât mai bune de pregătire”, a declarat Ministrul Sportului, Eduard Novak. 

De asemenea, la art. 25 alin. (1) a fost introduse literele r ) și s), prin care au fost adăugate pe lista competițiilor pentru care se acordă premii și Jocurile Mondiale și Jocurile Mondiale pe plajă, două competiții internaționale importante, la care sportivii romani au obținut rezultate remarcabile, dar care nu erau prevăzute anterior în normele financiare. Modificări au survenit și la nivelul art. 32 alin. (2) lit. A, dar și al art. 38.

Totodată, a fost reglementată și situația premierilor sportivilor și antrenorilor la disciplinele individuale neolimpice din cadrul sporturilor olimpice. Aceste modificări au survenit ca recunoaștere a eforturilor depuse de sportivi și antrenori și care au făcut ca România să facă parte din elita sportului mondial, care au dovedit că sportul este cel mai important ambasador al valorilor, mândriei și demnității naționale.

Prin această măsură, Guvernul României oferă recunoaștere și susținere performanței sportive și urmăresc să motiveze atât componenții loturilor de juniori și seniori, cât și pe antrenorii acestora și colectivele tehnice, pentru obținerea pe mai departe a unor rezultate de excepție, care vor servi ca model pentru viitoarele generații de sportivi.

La edițiile din acest an ale Festivalului Olimpic al Tineretului European și Campionatelor Europene și Mondiale de Juniori și Seniori, vara cea mai prolifică din ultimii peste 20 de ani, din punct de vedere al performanțelor sportive, România a obținut rezultate istorice în mai multe discipline și a doborât recorduri mondiale care rezistau de zeci de ani.

O parte a bilanțului acestor trei luni este reprezentat de cele 15 medalii – 8 de aur, 2 de argint și 5 de bronz – de la Campionatele Europene multi-sport de la Munchen, care au plasat țara noastră pe locul 9 în clasamentul general, alături de cele 19 medalii – 5 de aur, 8 de argint, 6 de bronz – și locul 8 în clasamentul general la Festivalul Olimpic al Tineretului European, dar și de rezultatele remarcabile de la Campionatul European de Natație pentru Seniori de la Roma: 4 medalii – 3 de aur și una de argint – și locul 9 în clasamentul pe națiuni pentru România sau de recordurile și premierele istorice stabilite la Campionatele Mondiale de Natație pentru seniori de la Budapesta sau de medaliile de la Campionatele Mondiale de Canoe Sprint de la Halifax.

În Programul de Guvernare 2021-2024, dezvoltarea, promovarea și susținerea sportului de performanță constituie un obiectiv strategic important.

Obiectivul general este reprezentat de obținerea de performanțe sportive, clasarea în primele națiuni ale lumii la competițiile sportive internaționale și reprezentarea României la Jocurile Olimpice, iar obiectivele specifice sunt creșterea numărului de sportivi care practică sportul la cel mai înalt nivel și a calității reprezentării României la cele mai înalte competiții sportive de performanță, dar și elaborarea și promovarea Programului național „Liga de Aur”, care se adresează sportivilor de înaltă performanță din sporturile olimpice și paralimpice, care se pot pregăti într-un cadru centralizat, cu șanse la obținerea de medalii la Jocurile Olimpice, Jocurile Paralimpice, Campionatele Mondiale și Campionatele Europene.

Guvernul României, prin Ministerul Sportului, susține activitatea sportivă de înaltă performanță, asigurând condiții optime de finanțare pentru atingerea obiectivelor propuse.

În acest sens, demersul de majorare a recompenselor financiare pentru sportivii medaliați, antrenorii și colectivele tehnice care au contribuit la performanțele acestora face parte din strategia de recompensare și stimulare a performanței sportive.

Hotărârea Guvernului nr. 1.447/2007 privind aprobarea Normelor financiare pentru activitatea sportivă, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 823 din 3 decembrie 2007, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cu modificările și completările aduse prin hotărârea de astăzi, va fi republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, cu o nouă numerotare a textelor.

*

*_ MTS

 
Banner

jNews ModulePrimeşte HTML?

Joomla Extensions powered by Joobi

Zona banere

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Sondaj

Cum poate fi mai bine promovat Karate-ul?
 

Sunteti aici: Home Stiri Se majorează sumele destinate premierii sporturilor olimpice