Karate

De ce apar durerile de genunchi şi cum scăpăm de ele PDF Imprimare Email
Vineri, 08 Iulie 2016 10:20

                     genunchi

   Durerile de genunchi sunt poate cele mai întâlnite în rândul populaţiei, pentru că genunchiul este cea mai solicitată articulaţie din tot corpul.

   Medicii recomandă ca de-a lungu vieţii să ne menţinem greutatea în limite normale şi să încercăm să evităm să stăm pe scaune şi canapele prea joase, pentru a nu solicita articulaţiile.

   Durerile articulare de genunchi mai apar la sportivi, în urma unor eforturi prelungite şi de intensitate mare sau în urma unor accidentări.

Genunchiul este una dintre cele mai mari si mai complexe articulatii ale organismului. In acelasi timp, este foarte solicitata si, tocmai de aceea, destul de sensibila. Prin urmare, durerile de genunchi pot avea cauze dintre cele mai diverse, de la uzura cartilajului la simpla greutate suplimentara pe care articulatia piciorului trebuie sa o suporte zilnic, odata cu cateva kilograme pe care le-ati acumulat in plus.

Pentru a intelege insa ce anume cauzeaza durerile de genunchi, mai intai ar trebui sa va faceti o imagine asupra complexitatii acestei articulatii. Genunchiul face legatura dintre osul coapsei (femur) si tibie. Osul mai mic, amplasat de-a lungul tibiei (peroneu), si rotula sunt alte oase care fac parte din articulatia genunchiului. La randul lor, tendoanele conecteaza oasele genunchiului la muschii picioarelor, care pun in miscare articulatia genunchiului. Ligamentele se alatura oaselor genunchiului si ofera stabilitate in genunchi.

 

In cazul fiecarui individ, articulatiile genunchiului joaca un rol vital in suportarea greutatii corporale, iar aceasta pune presiune pe genunchi chiar mai mult decat atunci cand mergeti, alergati sau sariti. Durerile de genunchi sunt foarte comune si sunt cauzate atat de efortul fizic facut in cazul practicarii unor sporturi, cat si de uzura fizica si morala cauzata de viata de zi cu zi.

Care poate fi cauza durerilor de genunchi

Durerile de genunchi pot surveni de la leziuni, inclusiv entorse, ligamente intinse sau rupte, rupturi de menisc ori uzura de cartilaj. Leziunile cauzate de sport au, in general, tendinta de a afecta un singur genunchi, la un moment dat. Durerile la ambii genunchi sunt mai mult comune cu artrita, osteoartrita, guta sau pseudoguta, si apar de obicei odata cu inaintarea in varsta.

  • Tendinita este o leziune cauzata de o lovitura, ce provoaca umflarea tendoanelor.
  • Aschii de os – uneori, o accidentare la genunchi poate duce la ruperea unor fragmente din os sau cartilaj.
  • Bursita este cauzata de miscarile repetitive, pe perioade lungi de timp, ale genunchilor. Aceasta consta in inflamarea bursei – sacul de fluid care captuseste articulatiile genunchiului. Umflarea in spatele genunchiului se numeste „chist Baker” si poate fi cauzata de leziuni sau artrita.
  • Sangerarea in articulatia genunchiului – aceasta afectiune, numita si hemartroza, afecteaza vasele de sange din jurul ligamentelor genunchiului, in urma careia genunchiul se simte cald, rigid, invinetit si umflat. Aceasta afectiune poate necesita tratament spitalicesc in cazuri grave.
  • Sindromul tendonului iliotibial – o inflamatie a unei portiuni a tendonului.
  • Sindromul de plica mediala apare atunci cand o structura anatomica, normala, de la nivelul genunchiului devine o sursa de durere din cauza unui accident sau din cauza suprasolicitarii.
  • Boala Osgood-Schlatter – inflamatia tibiei, sub genunchi. Este o afectiune comuna adolescentilor care practica sport.
  • Dislocarea rotulei (sau patela) apare de obicei in urma unor accidente, ca urmare a practicarii unui sport. Rotula aluneca din pozitia sa, provocand dureri si umflaturi.
  • Condromalacia presupune inmuierea cartilajului de sub rotula (patela). Aceasta este o cauza frecventa de dureri de genunchi si senzatie de rigiditate la femeile mai tinere si poate fi cauzata de urcatul multor scari sau de o drumetie pe trasee montane.

Tratamentul pentru durerile de genunchi

Tratamentul in cazul durerilor de genunchi va depinde de tipul si de severitatea traumatismelor. Multe leziuni la genunchi trec relativ repede, de la sine, ori pot fi tratate simplu, la domiciliu. Cea mai buna metoda este sa evitati sustinerea greutatii corporale pe genunchiul vatamat cat mai mult posibil. Atunci cand va asezati pe pat, canapea sau fotoliu, tineti piciorul afectat ridicat pe o perna si folositi o punga cu gheata ori cu legume congelate, infasurat cu un prosop in jurul genunchiului. Calmantele pot ajuta in cazul durerilor si umflaturilor.

Este posibil sa aveti nevoie de un consult medical de specialitate in cazul in care:

  • Durerile de genunchi – de ce apar si cum se trateazaNu va puteti sprijini deloc pe genunchiul afectat;
  • Nu puteti sustine niciun fel de greutate pe genunchiul ranit (nici macar o punga cu gheata);
  • Aveti dureri severe chiar si fara a solicita in vreun fel genunchiul;
  • Nu-l puteti misca in niciun fel, parand blocat;
  • Genunchiul pare deformat;
  • Aveti febra, roseata sau un sentiment de caldura in jurul genunchiului;
  • Exista o umflatura excesiva;
  • Zona de sub genunchi este dureroasa, umflata, amortita sau simtiti furnicaturi;
  • Durerea persista chiar si dupa trei zile de tratament si ingrijire la domiciliu.

Un medic va efectua un examen fizic al genunchiului ranit si poate efectua unele teste suplimentare, inclusiv teste de sange, raze X sau scanare RMN. Tratamentul poate implica fizioterapie, analgezice si, uneori, o artroscopie – o forma de chirurgie cu ajutorul unei mici camere video, folosita pentru a privi in interiorul rotulei si pentru a trata leziunile existente.

 

În schimb, dacă durerea este persistentă, bruscă sau ascuţită, ar trebui să consultaţi un medic de specialitate. Pe de altă parte, exerciţiile fizice sunt recomandate pentru că pot încetini progresia osteoartritei, una dintre cele mai des întâlnite cauze ale durerii de genunchi. FOTO healthline.com Osteoartrita reprezintă o afectare a cartilajului care protejează şi înveleşte suprafeţele articulare. Cartilajul se deteriorează, astfel oasele ajung să se frece direct unele de altele ducând la lezarea ţesutului şi osului rezultând durere şi imobilitate.

“Există de la tratamente locale, cu clasica pungă cu gheaţă şi până la antiinflamatoare care se iau pe gură, pe venă sau mai sunt supozitoare. La final vorbim de analgezice, care luptă doar împotriva durerii. Se mai poate ajunge chiar la intervenţie chirurgicală, cu tot felul de proteze etc, sau fizio - chineto - terapie”, mai spune şeful ATI. Acesta adaugă că nu există, la momentul acesta, soluţii practice de refacere a articulaţiilor. Teoretic nu prea mai există tratamente de refacere a cartlajelor. Mai ales când vorbim de artroză, nu mai există niciun medicament pe lumea asta care să rezolve problema, dar încetineşte evoluţia. Reguli cheie pentru alimentaţie în cazul durerilor de genunchi: -alege alimente sărăce în grăsimi -optează pentru fructe, legume şi fibre -evită un consum exagerat de carne -acizii graşi esenţiali nu trebuie să lipsească din dieta ta.

 

 

Exercitiile fizice scad rigiditatea articulatiilor, facand genunchiul mai puternic si mai putin predispus la leziuni. Iata cateva exercitii recomandate de permanente.net.

1. Din pozitia asezat sau culcat, indoaie genunchiul prin alunecarea calcaiului spre trunchi.

Exercitii pentru durerile de genunchi

2. Asezat pe abdomen, cu fata in jos, trage genunchiul spre posterior. Pune un prosop in jurul gleznei si trage sau ajuta-te de celalalt picior.

Exercitii pentru durerile de genunchi

3. Asaza un prosop rulat sub genunchi. Indreapta genunchiul incordand muschii coapsei. Apasa partea din spate a genunchiului pe prosop si mentine pozitia 5-10 secunde.

Exercitii pentru durerile de genunchi

4. In pozitia pe spate, pune un prosop mare rulat sub genunchi. Incordeaza muschii coapsei si ridica calcaiul de la sol. Pastreaza partea din spate a genunchiului pe prosop si intinde piciorul timp de 5 secunde.

Exercitii pentru durerile de genunchi

5. Stand pe scaun, ridica piciorul la nivelul genunchiului opus.

Exercitii pentru durerile de genunchi

In unele cazuri, durerile de genunchi pot fi prevenite. Pentru a nu te confrunta cu ele, mentine-te in forma, pregateste-te fizic pentru sportul pe care il practici, intareste-ti musculatura si imbunatateste-ti echilibrul.

 

 

 


**  sursa :

-- http://www.ghiduldesanatate.ro/01-sanatate/remedii-pentru-durerile-de-genunchi/

--  https://www.farmaciata.ro/afectiuni-ale-sistemului-osos/item/24975-durerile-de-genunchi-%E2%80%93-de-ce-apar-si-cum-se-trateaza

--http://adevarul.ro/locale/targoviste/de-apar-durerile-genunchi-scapam-sfaturile-medicilor-1_577e522a5ab6550cb8a458f3/index.html?ref=yfp

 
Banner

jNews Module



Primeşte HTML?

Joomla Extensions powered by Joobi

Zona banere

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Sondaj

Cum poate fi mai bine promovat Karate-ul?
 

Sunteti aici: Home Stiri De ce apar durerile de genunchi şi cum scăpăm de ele